"Razboiul gazului" dintre Rusia si Ucraina a fost principalul subiect abordat in aceste zile de presa din Franta, Marea Britanie si Germania, care apreciaza ca Europa trebuie sa isi asigure autonomia energetica si sa nu mai depinda de Moscova pentru aprovizionarea cu gaz. Gazul este "arma politica" a Moscovei in cadrul "noului razboi rece", afirma cotidianul britanic The Times. "Insa decizia Rusiei (...) ar putea sa se dovedeasca, pe termen lung, la fel dedezastruoasa pentru Kremlin cum s-a dovedit boicotul petrolului in 1973 pentru arabi", comenteaza cotidianulin editorialul sau.
The Times: Europa nu trebuie sa depinda energetic de Rusia
Lectia pe care trebuie sa o invete Europa, potrivit The Times, este ca "resursele sale energetice nu trebuie sa depinda niciodata de Rusia".
"Occidentul trebuie sa nu cedeze in fata dovezilor de forta ale Rusiei", afirma si Daily Telegraph, apreciind ca atitudinea Kremlinului nu este decat "o revansa economica impotriva unei foste republici sovietice care a indraznit sa-si declare independenta diplomatica fata de Rusia si sa priveasca spre Europa de Vest".
The Financial Times: Putin trebuie sa se comporte ca un lider mondial
Pentru Financial Times, liderii Europei, Statelor Unite si Japoniei "trebuie sa ii transmita lui Vladimir Putin mesajul ca daca doreste sa-si pastreze locul printre liderii mondiali trebuie sa se comporte asa cum se comporta ei". In fata acestui gest de forta din partea Moscovei, "Uniunea Europeana trebuie sa aiba o politica energetica unitara", adauga cotidianul. Subliniind de asemenea "ingrozitoarea dependenta energetica a continentului european fata de gazul rusesc", The Independent sugereaza ca "Rusia nu mai este o putere militara, insa a devenit o super-putere in domeniul energiei".
L'Humanite: Primul gest al unui razboi energetic desch