GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Cu totii visam sa calatorim, sa exploram universuri atractive si necunoscute de care am auzit doar povestindu-se prin carti. Senzatia este una inexplicabila, caci cu fiecare pas pe care il facem, cu fiecare persoana pe care o intalnim, simtim cum inima ne tresalta de bucurie. Iar cand vine vorba de bucataria altor popoare, trebuie sa recunoastem ca, de fiecare data, am avut cate ceva de invatat. Ba cate un fel de mancare din legume sau din carne, ba o prajitura sau o bautura cu traditie, ca sa ne mai punem in miscare simturile. Asa ca astazi vom porni impreuna intr-o calatorie culinara spre Madagascar. Si daca nu va sperie gandul ca este foarte departe, atunci sunt convinsa ca o sa gasiti aici multe lucruri interesante. Insa inainte de a porni la drum trebuie sa-mi fac datoria si sa va pun o intrebare: "Va place orezul?" Daca da, atunci veti fi cei mai fericiti dintre pamanteni, caci Madagascarul este, fara indoiala, taramul orezului - principalul preparat din bucataria locala. Cunoscut de populatia malgasa sub numele de "vary", acesta nu lipseste din aproape nici o mancare.
TRADITIE. Un preparat traditional la mare cinste pe masa malgasilor este "Romazava", o mancare din carne de vita, bulion, ceapa si usturoi pregatita deseori de gospodinele de aici. Preparatele din peste, fructe de mare si crustacee sunt nelipsite, asa ca fiecare regiune se poate mandri cu retete inedite, cu ingrediente ale caror gust si arome va vor fascina de la prima degustare. Si ce poate fi mai frumos decat placerea de a pranzi intr-un veritabil paradis tropical, leganat de apele Oceanului Indian, luminat de cocotieri si plaje pe care nu le poti cuprinde cu privirea.
DULCEATA. Bucataria malgasa este fara indoiala o bucatarie dulce. "Stropita" cu parfum de ghimber si micsunea, oricine poposeste la masa acestora gaseste o bucatarie "deschisa" tuturor g