Dat fiind faptul ca spatiul pentru servirea mesei „a migrat“ din zona bucatariei catre zona de zi, aranjarea acesteia trebuie gândita in asa fel incât sa se incadreze in ambianta generala. Fata de masa, vesela, florile, tacâmurile devin nu numai un „inventar“ de ordin utilitar, ci elemente importante in scenografia interiorului. Dimensiuni, culori, imprimeuri, forme sunt doar câteva dintre caracteristicile unei fete de masa care contribuie la trasarea temei de baza a decorului. Daca este vorba despre o masa obisnuita, de zi cu zi, in familie sau alaturi de prieteni apropiati, nu este cazul sa apelati la un decor prea pretentios. O fata de masa de mici dimensiuni, cât sa acopere conturul acesteia, va fi suficienta. Pentru a obtine un „look“ interesant se poate miza mai degraba pe forta de sugestie a imprimeurilor si a cromaticii vesele, puternice: carouri, dungi fine, borduri decorative. De asemenea, in functie de culorile adoptate in privinta zugravelii sau a mobilierului - in ton sau in contrast cu ele - se pot experimenta nuantele indraznete, care-si fac loc din ce in ce mai mult in spatiul casnic: portocaliu, vernil, cobalt, indigo. Daca servirea mesei se plaseaza intr-un context mai pretentios, este bine sa se incerce o scenografie: fata de masa mai lunga, eventual prinsa din loc in loc cu bride (pentru un aspect rafinat, dar si pentru a nu incurca musafirii), sau chiar doua fete de masa suprapuse, de dimensiuni si forme diferite. Servetelele, „personaje“ importante in decorarea mesei Elemente adesea neglijate in servirea meselor, servetelele devin „personaje“ importante atunci când masa presupune o ocazie speciala. Rolul lor functional este completat de unul estetic, pentru ca ele vor puncta decorul mesei si vor pune in evidenta fata de masa si vesela. Incercati combinarea a doua servetele, pliate impreuna, de dimensiuni si culori diferite, dar asortate (un serv