Criza ruso-ucraineana asupra gazelor naturale evidentiaza de fapt dependenta Europei deopotriva de gazul rusesc si de toanele Kremlinului, crede Averea. Din cauza crizei gazelor, Guvernul trece pe pacura si carbune, scrie Adevarul. Stocurile de gaze naturale sunt suficiente pentru a asigura siguranta in alimentare pentru perioada iernii 2005-2006, scrie Romania Libera. Razboiul gazului rusesc declanseaza idei nucleare, avertizeaza Cotidianul.
Gazpolitika
preluare Averea
Rusia a reluat ieri exportul de gaze naturale spre Europa insa o diminuare a cantitatilor de gaze livrate este posibila oricand in cazul in care Ucraina va continua sa sustraga gaze din conductele care ii tranziteaza teritoriul. Acesta a fost avertismentul facut public ieri de Gazprom, concernul rus care furnizeaza o treime din gazul consumat de europeni.
Criza ruso-ucraineana asupra gazelor naturale evidentiaza de fapt dependenta Europei deopotriva de gazul rusesc si de toanele Kremlinului.
Lucrurile par si mai grave in conditiile in care Norvegia, al doilea furnizor de gaze al Europei si al treilea exportator la nivel mondial, avertizeaza ca nu este in masura sa acopere un eventual deficit intretinut de rusi.
Romania, care importa 40% din necesarul de gaze, a fost si ea afectata de criza ruso-ucraineaza, timp de 48 de ore livrarile de gaze naturale dinspre Rusia fiind diminuate cu aproape un sfert din cantitatea importata zilnic.
(Articol integral in Averea)
Stocurile de gaze, mai mari decat in 2005
preluare Romania Libera
Stocurile de gaze naturale sunt suficiente pentru a asigura siguranta in alimentare a tuturor consumatorilor pentru perioada iernii 2005-2006. La sfarsitul ciclului de inmagazinare, stocul de gaze era de 2,92 miliarde metri cubi, cu aproximativ 267 milioane metri cubi mai m