Criza gazului din ultimele zile nu va avea consecinte imediate, insa pe termen lung va determina intreaga politica energetica a Europei, care va incerca sa isi reduca dependenta de resursele rusesti, apreciaza analistii rusi, citati de agentiile de presa europene.
"Toata aceasta agitatie genereaza o miscare de respingere. In Europa, exista voci care sustin diversificarea surselor de aprovizionare si reducerea depedentei de Rusia", apreciaza Alexei Malasenko de la Institutul de cercetare Carnegie din Moscova. Malasenko sustine ca, daca pe termen scurt Rusia castiga mai degraba decat pierde increderea clientilor sai europeni - deoarece "forta este respectata" - aceasta situatie nu va ramane fara consecinte pe termen lung.
Analistul este de parere ca in urmatorii 15-20 de ani Europa isi va diversifica sursele, orientandu-se spre furnizori meridionali precum Iranul, dar si catre tehnologia, in prezent foarte costisitoare, de producere a gazului natural lichefiat (GNL) transportat pe mare. "Europa are nevoie de gazul rusesc. In consecinta, va avea o atitudine pragmatica", apreciaza, la randul sau, Vladimir Pribilovski, de la Centrul de cercetare independent Panorama.
"Totusi, vazand ca Rusia este capabila sa isi foloseasca gazul pentru santaj, Europa va incerca fara indoiala sa gaseasca alti furnizori", a adaugat el. Observatiile analistilor rusi survin exact in momentul in care Moscova, prin intermediul premierului Mikhail Fradkov, cere oficial Uniunii Europene sa faca presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta sa asigure in continuare tranzitul catre Europa. Cu numai o zi in urma Vladimir Iuscenko ceruse la randul sau ajutor Bruxelles-ului pentru rezolvarea situatiei.
Criza gazului din ultimele zile nu va avea consecinte imediate, insa pe termen lung va determina intreaga politica energetica a Europei, care va incerca sa isi reduca dependenta