foto: EiEE
In ciuda declaratiilor premierului Calin Popescu Tariceanu, care a anuntat urgentarea deblocarii unor proiecte care sa constituie o solutie alternativa in cazul unor noi probleme in furnizarea gazelor din Rusia, rolul Romaniei in acest context este mai curind unul minor.
Lucrul acesta este evident mai ales in cazul proiectului Nabucco, care isi propune sa transporte gaze naturale din regiunea caspica si din Orient catre vestul Europei, tranzitind Romania.
In timpul unei convocari de urgenta la sediul Guvernului a responsabililor din domeniul energetic, Tariceanu a cerut, marti seara, urgentarea solutiilor care sa permita Romaniei sa se aprovizioneze cu gaze naturale din zona Marii Nordului, ca si demararea lucrarilor la gazoductul care va urma traseul Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria.
Acest din urma proiect, cunoscut sub numele de Nabucco, ar urma sa transporte gaz natural din Iran si Turkmenistan catre Occident.
Numai ca decizia in acest din urma caz nu apartine aproape deloc Romaniei, care nu este decit o tara de tranzit.
Principalii actori in proiectul Nabucco sint Uniunea Europeana, care in contextul disputei dintre Rusia si Ucraina isi da seama cit de riscant e sa depinda foarte mult de gazul rusesc, ca si principalelor companii multinationale interesate de constructia gazoductului, respectiv OMV din Austria si Mol din Ungaria.
"Oficialii europeni sigur au fost alertati de actuala situatie de criza, cind si-au dat seama cit de mult depinde UE de gazul rusesc dar si de politica Moscovei. De aceea, gasirea unor surse alternative de energie a revenit in actualitate", spune analistul Peter Tordai de la firma de consultanta ungara K&H Equities, citat de agentia specializata icis.com.
"Solutiile cele mai indemina sint construirea unei conducte pe sub Mediterana, care sa vina