- "Cresterea preturilor la energie si utilitati, a accizelor, stergerea pierderilor unitatilor de stat nerestructurate vor fi sursa de inflatie pentru anul 2006. Eu cred ca inflatia va fi in acest an de 7%, cu optimism", afirma Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta financiara BB & P
- Mai prudent, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, este de parere ca "inflatia pe 2006 va fi cu un procent mai mare peste tinta de 5%"
Tinta de inflatie pentru acest an este de 5 la suta. Un obiectiv ambitios, despre care e greu de crezut ca va fi respectat, atat timp cat anul acesta este prognozat un val de majorari ale tarifelor reglementate (gaze naturale, gigacalorie, energie electrica). Conform unor analisti, si anul acesta inflatia va sari din grafic, la 6-7 procente. Guvernul pare deja strans la punga, pentru ca, in ciuda presiunilor sindicale, pentru 2006 a anuntat o majorare a salariului minim cu numai 200.000 de lei vechi.
In 2005, gazele naturale au crescut cu 45,3%, gigacaloria cu 12%, iar curentul electric cu peste 10 procente. Cresterea tarifelor la energie a influentat cresterea preturilor la celelalte produse, dand peste cap tinta de inflatie stabilita de Banca Centrala pentru anul 2005 - de 7%. La sfarsitul lui 2005, aceasta a fost de peste 8,5%, in scadere cu nici un procent fata de finele lui 2004 (9,4%).
O conditie obligatorie pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este ca rata de crestere anuala a preturilor sa ajunga in jurul valorii de 2-3%, cat au cele mai competitive state europene. Potrivit programului guvernamental, in 2007 inflatia nu ar trebui sa depaseasca 4%. Tinta greu de atins, atata timp cat, tot UE ne impune tarife si accize la nivel european.
Baltazar: 7%, cu optimism
Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta financiara BB & P, a de