Peste 20 de filme romanesti de lung si scurtmetraj subtitrate in franceza vor fi prezentate, intre 16 si 29 ianuarie, la Sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucuresti, in cadrul unui program intitulat "Panorama du cinéma roumain… en français". Panorama va incepe cu cel mai premiat si vizionat film romanesc din 2005: "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, castigatorul premiului sectiunii Un certain regard de la Cannes. Timp de doua saptamani, evenimentul va continua cu filme relativ recente, precum "Occident" (2002) - regia Cristian Mungiu, "Furia" (2002) - Radu Munteanu si "Examen" (2003) - Titus Muntean, dar si cu pelicule mai vechi, printre care "Steaua fara nume" (1965) de Henri Colpi si "Secvente" (1982) de Alexandru Tatos.
In afara de "Moartea domnului Lazarescu", Cristi Puiu mai este prezent in acest program cu primul lui lungmetraj, "Marfa si banii". Si Lucian Pintilie are doua filme in selectie: "Niki Ardelean, colonel in rezerva" (2003) si "Reconstituirea" (1968). "Padurea spanzuratilor", filmul care i-a adus lui Liviu Ciulei premiul pentru regie la Cannes in 1965, va putea fi vazut de spectatorii romani si francezi in penultima zi a panoramei.
Dan Pita si Mircea Veroiu sunt inclusi in program cu filmul in doua parti "Nunta de piatra" (1972), bazat pe doua nuvele de Ion Agarbiceanu, regizate de cate unul dintre cei doi regizori aflati, in acel moment, la inceput de drum.
Din filmografia lui Nae Caranfil a fost ales cel mai recent si, totodata, cel mai vizionat lungmetraj al sau: "Filantropica", cu Mircea Diaconu si Gheorghe Dinica.
Nume mari de actori si in cel mai vechi film din panorama: "O noapte furtunoasa" (1943), in regia lui Jean Georgescu, cu Radu Beligan, Gheorghe Ciprian, George Demetru, Alexandru Giugaru. "Panorama du cinéma roumain… en français" cuprinde si doua documentare: "Marele jaf comunist