Programele de dezvoltare ale municipiului Oradea se invart in jurul unui proiect mai amplu, inceput in 2000, in mandatul precedent al actualului primar Petru Filip, si anume Zona Metropolitana. Administratia locala si-a creat strategia pe marginea acestui obiectiv mai amplu. In curs de derulare se afla si modernizarea infrastructurii, a retelelor de apa-canal sau a cailor de rulare tramvai.
Toate astea, insa, cu un pret - si anume faptul ca municipalitatea a accesat un credit-"mamut", pentru care exista riscul sa fie necesare eforturi foarte mari ca sa reuseasca sa il restituie.
Reporter: Care sunt cele mai importante puncte din strategia de dezvoltare a orasului pe care doriti sa le realizati pana in 2008?
Petru Filip: In primul rand, strategia de dezvoltare a orasului am gandit-o plecand de la ideea ca Oradea nu poate fi conceputa decat prin prisma abordarii dezvoltarii aglomeratiei urbane, respectiv a Zonei Metropolitane.
Proiectul a demarat in 2000, iar constructia lui in 2001, printr-un program al Agentiei Americane de Dezvoltare, in colaborare cu Ministe-rul Lucrarilor Publice si Primaria, avand ca si consultanta Harvard University. Am reusit sa structuram si sa formam din punct de vedere administrativ toate structurile coerente de lucru ale acestei zone in 2005.
La ora actuala avem cateva proiecte pe care dorim sa le construim prin accesarea unor fonduri structurale in 2006. Avem discutii cu o institutie financiara germana pentru studiul de fezabilitate al unui proiect extindere retea apa-canal in zona metropolitana.
R.: Care sunt principalele proiecte la care va referiti?
P. F.: Cele mai importante proiecte demarate incepand din mandatul 2000-2004 se refera in principal la infrastructura orasului - de