In 2005, rata de investitii in Romania a atins valoarea a circa 22 la suta din Produsul Intern Brut, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
In primele zece luni ale anului, rata de investitii a fost de 27,3 la suta, fata de 26,1 la suta in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit statisticilor, investitiile straine directe s-au cifrat in 2005 la circa patru miliarde euro, dupa ce in primele noua luni ale anului acestea s-au cifrat la 2,740 miliarde euro. In 2004, valoarea ISD au atins cinci miliarde euro.
Potrivit CNP, societatile comerciale cu participare straina la capitalul social nou inregistrate au crescut cu 20 la suta fata de 2004, numarul acestora ajungand la peste 8.700. Principalul investitor al Romaniei a devenit Austria, dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane (cu 3,75 miliarde euro),valoarea totala a investitiilor austriece ridicandu-se la peste patru miliarde euro. Urmatorii investitori importanti in Romania sunt Olanda (cu doua miliarde euro) si Germania (cu aproape un miliard euro), Grecia, Italia si Turcia.
Potrivit statisticilor, Romania este principala tara din Europa Centrala si de Est care a atras in 2005 cel mai mare volum de investitii - circa 80 la suta dintre acestea, principalele domenii fiind sectorul bancar si infrastructura.
Oficialii europeni considera totusi ca nivelul investitiilor in regiune este inca insuficient, fiind nevoie de promovarea mai multor proiecte de tip greenfield si cele destinate IMM-urilor, tarile Europei Centrale si de Est avand in China un puternic competitor.
In 2005, rata de investitii in Romania a atins valoarea a circa 22 la suta din Produsul Intern Brut, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
In primele zece luni ale anului, rata de investitii a fost de 27,3 la suta, fata de 26,1 la suta in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit statisticilor, investi