Butelia Bucurestiului Conducte alternative si ocolitoare Razboiul gazului, care ii are ca protagonisti pe rusi si pe ucraineni si a speriat Europa in prima zi a anului, a durat pentru Romania o singura zi. Importul a revenit la normal, iar Guvernul da asigurari ca nu vom avea probleme cu combustibilul in aceasta iarna. Pretul energiei este insa o alta problema. Celula de criza reunita ieri la Palatul Victoria a dat asigurari ca Romania nu este afectata de criza gazelor.
Romania nu este in criza, potrivit primului-ministru Calin Popescu Tariceanu. "Romania nu este vizata si nu va avea de suferit ca urmare a disputei dintre Rusia si Ucraina", a spus Tariceanu, la sfarsitul unei reuniuni a conducerilor companiilor energetice, desfasurata ieri la Palatul Victoria. "Debitele de intrare a gazelor naturale provenind din Rusia se apropie de normal. La statia de intrare Isaccea parametrii sunt deja normali, iar la Meghiesul Aurit vor fi maine", a declarat, la randul sau, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. "Am tinut legatura cu presedintele Wintershall, prin care se importa gazele, si cu vicepresedintele Gazprom si am fost asigurati ca se vor livra in plus 4,4 milioane mc pe zi pentru a se ajunge la presiunea normala", a adaugat Seres.
CONSUM. In primele zile ale anului, livrarile au scazut cu circa 25% (5 milioane mc zilnic), dupa ce Gazprom a anuntat contractorii pentru Romania ca are probleme tehnice. Diferentele au fost acoperite din depozitele de inmagazinare subterane. "Am inmagazinat o cantitate-record pana in septembrie, de 3,1 miliarde mc, cantitate care ne-ar fi suficienta o luna sau doua pentru a suplini complet importurile", a precizat Seres. Romania consuma in prezent 18 miliarde mc anual.
STRATEGIE. Wintershall si IMEX sunt cele doua companii care importa gaz pentru Romania. In plus, Transgaz are cu Gazprom un contract de tra