Circa 120.000 de angajati din minerit si industriile prelucratoare vor ramane in acest an fara locuri de munca. Spre deosebire de mineri, angajatii din industria textila si cea de prelucrare a mobilei nu vor primi plati compensatorii.
Din minerit vor pleca 11.000 de oamenii, iar 3.000 dintre acestia vor ramane fara slujba inca din aceasta luna. Cei disponibilizati vor incasa plati compensatorii in valoare de 1.650 de miliarde de lei. Cele mai multe concedieri vor avea loc la Minvest Deva, unde 1.000 de mineri trebuie sa-si caute alte locuri de munca. La Compania Nationala a Huilei Petrosani 400 de angajati au primit deja preavize. Fiecare dintre ei va primi la plecare 200 de milioane de lei vechi, iar pe parcursul urmatorilor doi ani, intre 20 si 24 de salarii compensatorii, plus venituri de completare. Efortul financiar pentru cei 400 de salariati disponibilizati este de 80 de miliarde de lei vechi. Concedieri masive sunt anuntate si pentru industria textila si in cea a mobilei. Din fabricile de confectii, vor fi disponibilizati intre 10 si 20% din cei 435.000 salariati.
Totodata, in industria mobilei va fi pastrat nivelul disponibilizarilor de anul trecut, cand 25.000 de angajati au fost nevoiti sa se orienteze catre alte locuri de munca. Spre deosebire de mineri, salariatii din cele doua domenii nu vor primi plati compensatorii. Potrivit Ministerului Economiei, lista societatilor care vor trece la concedieri colective in acest an va fi suplimentata cu trei intreprinderi, de unde vor fi disponibilizati 614 salariati. Este vorba de Smart SA, Petrotrans si de Icemenerg Service. Toti angajatii concediati vor beneficia de plati compensatorii.
Circa 120.000 de angajati din minerit si industriile prelucratoare vor ramane in acest an fara locuri de munca. Spre deosebire de mineri, angajatii din industria textila si cea de prelucrare a mobilei nu vor pri