Bors de casa Cantitati: 500 g tarate, 150 g malai, 5. apa, 5 frunze de visin (iarna pot fi inlocuite cu frunze de leustean), drojdie - cat o aluna. Cine doreste sa-l prepare fara drojdie va folosi Bors de casa
Cantitati: 500 g tarate, 150 g malai, 5. apa, 5 frunze de visin (iarna pot fi inlocuite cu frunze de leustean), drojdie - cat o aluna. Cine doreste sa-l prepare fara drojdie va folosi turtitele cu bors (huste).
Preparare: Punem taratele, malaiul si frunzele de visin sau leustean intr-un vas de sticla sau plastic de 8-10 litri. Deasupra turnam o cana de apa rece. Dupa 5-6 ore, turnam peste acest amestec 5. de apa clocotita si acoperim vasul. Vom avea grija sa amestecam de cateva ori pe zi. Drojdia se amesteca impreuna cu doua linguri de tarate si un pahar de apa calda. Vom adauga aceasta drojdie cu tarate in vasul mare. Cand apa s-a mai racit si am strecurat-o, vom lasa compozitia la macerat timp de trei zile, cand este cald in casa. Iarna, daca este frig in bucatarie, fermentatia va dura 4-5 zile. Vom strecura lichidul in sticle, ce vor fi pastrate la rece. Cine vrea sa inlocuiasca taratele cu paine neagra va acorda atentie gramajului. La 5. apa vom folosi 300 g malai si 300 g paine neagra. In acest caz, borsul se acreste mult mai lent. Cine doreste sa prepare borsul cu huste va proceda astfel: la 300 g malai va adauga 6 linguri de bors. Se fac turtite din malai si se lasa la uscat. Se va folosi o turtita de 100 g la 5. apa. Vara putem adauga diverse frunze: marar, hasmatuchi, telina.
Ciorba de sfecla
Cantitati: 2 sfecle, 2 cepe, 4 cartofi, 3 morcovi, patrunjel radacina si frunze, cimbru - o lingurita rasa, 200 g bors.
Preparare: Legumele, curatate si taiate marunt, vor fi puse la fiert in 3. de apa. Cand sunt gata vom adauga borsul fiert separat. Vom servi ciorba calda, asezonata cu patrunjel si iaurt.