In 2001 Napster renunta la transferurile declarate "ilegale" de reprezentantii industriei muzicale. Acest lucru nu i-a impiedicat pe cei care cautau muzica pe Internet sa se mute catre alte programe cu care sa descarce aproape orice melodie gratis.
Dupa ce Napster si-a inchis serviciul gratuit, nou aparutul Morpheus inregistra 20 de milioane de utilizatori dupa doar patru luni. Popularitatea lui Morpheus a atras atentia studiourilor de filme si caselor de discuri. Prin urmare, StreamCast, compania din spatele programului, a fost data in judecata dupa reteta Napster. Kazaa si Grokster au avut aceeasi soarta.
In iunie 2005, Curtea Suprema a SUA adopta o decizie conform careia companiile care sustin programe de tip file-sharing pot fi obligate sa plateasca despagubiri titularilor de drepturi de autor.
SOMATII. La scurta vreme, reprezentantii titularilor de drepturi de autor au inceput sa trimita somatii companiilor care operau programe file-sharing gratuite. Mesajul era simplu: ori trageti obloanele, ori ne vedem in instanta.
Programe precum i2hub sau WinMX au fost inchise. BearShare, LimeWire si alte cateva nu au anuntat inca daca trag obloanele sau risca un proces cu greii de la Hollywood sau industria muzicala americana. La randul sau, Sharman Networks, detinatoarea programului Kazaa, a fost obligata de o instanta australiana sa filtreze toate materialele distribuite fara licenta.
Cu toate presiunile impotriva companiilor care opereaza programe file-sharing, transferul de fisiere continua. Mitch Bainwol, seful RIAA (Recording Industry Association of America), a recunoscut ca exista o multime de metode prin care poti descarca muzica piratata. RIAA este varful de lance al industriei muzicale in lupta cu "piratii".
PE BANI. Totusi, valul de procese a adus o schimbare. Melomanii au acum posibiliatea sa descarce milioane de melodii de p