- Stefan Varfalvi (UGIR): "Nu mi se pare normal ca statul sa vanda aceste actiuni. In primul rand, cat timp acestea sunt ale statului, e logic ca se da macar o unda de certitudine, de siguranta"
- Cristian Parvan (AOAR): "E cea mai mare greseala a guvernantilor. In nici o tara din UE Loteria si Imprimeria nu sunt private. Trebuie sa existe la mijloc ceva interese, ca altfel nu se explica"
- Maria Grapini (FEPAIUS): "Cred ca Imprimeria si Loteria ar trebui sa ramana ale statului"
- Bogdan Hossu (Cartel Alfa): "Cred ca treaba asta cu vanzarea de actiuni este modul in care statul favorizeaza pe cineva anume"
Dupa cum scriam si in numerele trecute, statul roman intentioneaza sa renunte la 32% din actiunile pe care le detine la Imprimeria Nationala, respectiv Loteria Nationala. Aceste actiuni, care reprezinta 32% din capitalul social al Imprimeriei si Loteriei, vor iesi din proprietatea statului, daca proiectul de ordonanta de urgenta pentru aprobarea strategiei de privatizare a celor doua societati va fi adoptat de guvern. Astfel, pentru constituirea Fondului Proprietatea vor fi alocate 20% din actiunile detinute de stat, urmand ca pachetele de actiuni de 5% din capital sa fie vandute prin derularea unor oferte publice secundare. Restul de 7% din actiunile amintite vor fi cedate prin negociere directa fara selectie de oferte catre salariati, membrii Consiliului de Administratie si pensionari cu ultimul loc de munca la cele doua companii nationale. In prezent, actiunile Loteriei si Imprimeriei sunt detinute in totalitate de stat. Proiectul de ordonanta stabileste ca cele doua entitati vor deveni societati comerciale pe actiuni la care statul va ramane cu o participatie majoritara de 68 de procente. O intentie pe care, dupa cum puteti citi in cele ce urmeaza, liderii unor renumite organizatii sindicale si patronale