Ministrul turc si cel egiptean in domeniul energiei se vor intalni, cel mai probabil, in luna februarie, pentru a relua discutiile asupra proiectului Nabucco in care sunt implicate Romania, Austria, Bulgaria, Ungaria si Turcia, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, citat de postul public de radio.
"In prezent Turcia doreste sa devina principalul furnizor de gaze in cadrul acestui proiect, chestiune cu care tara noastra nu poate fi de acord pentru ca s-ar reproduce actuala situatie, in care se cumpara gaze de la Gazprom, ca unic furnizor", a mai explicat ministrul, citat de Rompres. El a adaugat ca negocierile la proiectul Nabucco s-au blocat in luna octombrie a anului trecut, dar se spera ca ele sa fie deblocate cat mai curand.
Gazoductul, inclus in programul Trans European Network al Uniunii Europene, are o lungime de 2.841 km si urmareste aprovizionarea Europei cu gaz din Iran (al doilea producator din lume), Irak si Egipt la o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. El ar urma sa plece din Turcia si sa ajunga in Austria prin Bulgaria, Romania si Ucraina. Valoarea totala a proiectului este de 4,5 miliarde de euro. Investitia care ii revine Romaniei, mai exact companiei Transgaz, se ridica la circa 800 de milioane de euro si vizeaza constructia pe teritoriul tarii noastre a unui tronson de gazoduct de 457 de kilometri.
Conducta Nabucco este programata a fi finalizata in 2010, insa in prezent nu a fost desemnata nici macar compania de executie a proiectului.
Romania consuma circa 18 miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar aproape 40% din acestia sunt importati din Rusia, la un pret, de la 1 ianuarie, de 280 de dolari pe mia de metri cubi. Potrivit BBC, acesta este cel mai mare pret platit de o tara din regiune. Romania nu a incheiat insa un contract direct cu Gazprom, ci prin Wintershall,