Moldova, o tara mica, saraca si lipsita de putere, a fost lasata din nou la mana marilor vecini - Ucraina si Rusia - , care s-au inteles in cele din urma la pretul gazelor naturale. Intr-un final, moldovenii au gasit resurse alternative.
Criza gazului dintre Ucraina si Rusia, care a afectat mai multe state europene, s-a incheiat ieri cu un acord care nu a luat prin surprindere pe nimeni. Ucrainenii s-au invoit sa plateasca pretul cerut de rusi pentru gazul natural, iar acestia din urma au gasit o formula care sa ofere totusi o reducere Kievului. Compromisul, negociat de companiile Gazprom si Naftogaz, este convenabil ambelor parti, intrucat Gazprom obtine "pretul de piata" cerut, de 230 de dolari la mia de metri cubi, in timp ce Ucraina primeste oficial gaz la pretul de 95 de dolari, diferenta fiind achitata de compania ruso-ucraineana RosUkrEnergo.
REZOLVARE. O data cu intreruperea gazului in Ucraina, si Moldova a fost lasata in frig. Daca ucrainenii si-au rezolvat problema, moldovenii nu au ajuns la nici o intelegere cu Gazprom, refuzand sa le plateasca rusilor un pret de 160 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale. Cu toate acestea, Republica Moldova este in prezent aprovizionata integral cu gaze naturale, a anuntat ieri Vladimir Antosii, ministrul Industriei si Infrastructurii din aceasta tara. El a informat ca necesitatile de consum in Republica Moldova sunt acoperite conform unui acord cu Ucraina. Potrivit AFP, societatea mixta, cu participarea companiei de stat ucrainene Naftogaz si a grupului RosUkrEnergo care va fi creata pana la 1 februarie in urma unui acord incheiat ieri intre Ucraina si Rusia se va ocupa si de livrarea de gaze catre Moldova.
FRIG. Ca urmare a unor economii, consumul de gaze in Republica Moldova a scazut cu circa 15%, fara sa-i afecteze pe consumatorii casnici, a mai declarat ministrul moldovean. Totusi, ti