Ce s-ar putea intampla cu dobanzile bancare in viitor? De evolutia lor depind randamentele din 2006. Previziunile sunt de crestere a dobanzilor atat la economiile in lei, cat si la cele in valuta. Ce alegem?
Cel putin doua scenarii pot fi conturate in perspectiva anului viitor. Ambele depind insa de scaderea inflatiei si de cresterea sau temperarea cererii interne, principala vinovata de evolutia dobanzilor. In trimestrul III 2005, rata dobanzii de politica monetara a fost redusa pana la nivelul de 7,5% pe an. Dobanzile la depozite au ajuns la cote de alarma.
Media pe sistemul bancar s-a situat astfel in jurul valorii de 6%, in timp ce inflatia risca sa depaseasca 8,3% in acest an. Excesul de lichiditate din piata stimuleaza cererea, inflameaza consumul, dar descurajeaza dramatic economisirea.
Pentru a contracara aceste efecte, BNR este nevoita sa mentina o politica monetara restrictiva, care va conduce la o temperare a creditarii si, implicit, la o crestere treptata a dobanzilor.
Dupa ce BNR a dat semnalul in luna noiembrie, dobanzile la depozitele populatiei au inceput sa creasca. Din pacate, bancile care au operat aceste cresteri minore sunt cele care aveau dobanzile in lei la nivelul de 2% sau chiar sub acest nivel.
Rata reala a dobanzii la depozite isi pastreaza aproape neschimbat caracterul stimulativ asupra excesului de cerere, in timp ce nivelul dobanzilor la credite isi mentine un caracter relativ neutru.
Acesta ar fi primul scenariu, iar specialistii au cazut de acord asupra faptului ca, in prima jumatate a anului viitor, media dobanzilor la depozitele bancare in lei va fi de 7%, fapt care ar face atractive economiile in lei.
Banca centrala a subliniat un al doilea risc care se adauga celui de crestere a consumului: reducerea economisirii. Un astfel de fenomen propagat pe term