Fundatia Heritage, o reputata organizatie de analiza economica din Washington, a dat in cursul zilei de ieri publicitatii un studiu ce analizeaza cele mai libere medii economice din lume.
In acest raport care analizeaza situatia economica din 2005 , Romania ocupa prima pozitie in Europa si a doua in lume, dupa Pakistan, intr-un top al primelor zece tari la nivel mondial care si-au imbunatatit cel mai consistent situatia din punctul de vedere al libertatii economice, acesta fiind principalul indicator analizat.
In realizarea acestui raport, fiecare aconomie natioanal a fost evaluata pe o scala de la 1 la 5 - in care 1 este nota maxima -, pentru 10 criterii de libertate economica dintre care cele mai importante sunt politica comerciala, interventia guvernului in economie, politica monetara, fluxurile de capital si investitiile straine, sistemul bancar si financiar, salarii si preturi, drepturile de proprietate.
Fundatia Heritage a publicat Indexul libertatii economice impreuna cu prestigioasa publicatie The Wall Street Journal. Indexul este creat prin compararea libertatii economice din diferite state cu prosperitatea pe care aceasta o genereaza.
In acest studiu au fost analizate 157 de tari, iar autorii acestuia au insistat asupra statelor care au inregistrat cele mai semnificative evolutii in 2005.Astfel, principala concluzie a raportului este ca din punct de vedere economic, lumea este mai libera in ziua de azi comparativ cu un an in urma, conform Indicelui privind libertatea economica pe 2006.
In ultimii 10 ani, tot mai mai multe state au preluat utilizarea unor politici care promoveaza libertatea economica. Prin urmare, rezultatele indicelui privind libertatea economica sunt superioare celui de anul trecut.
Dintre cele 157de tari cuprinse de studiu, 99 si-au imbunatatit rezultatele generale, in comparatie cu 51 ale caror r