Cine este proprietarul Campiei Libertatii de la Blaj?(Foto: )
Legea privind retrocedarea bunurilor ce au apartinut fostilor proprietari creeaza situatii complicate in judetul Alba. Unul dintre simbolurile luptei romanilor pentru drepturi in Transilvania - Campia Libertatii - a fost ceruta inapoi de catre Biserica Greco-Catolica, care a si inceput demersurile necesare in acest sens.
Mitropolia Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, a depus notificare pentru retrocedarea unei portiuni de teren de 4,2 hectare, in care se regaseste si ansamblul Campia Libertatii, pe care sunt amplasate 24 de busturi ale unor personalitati ale istoriei si culturii romanesti si care ocupa aproape 3 hectare din portiunea revendicata.
IPS Lucian Muresan, Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice, a confirmat faptul ca institutia pe care pastoreste a cerut spre retrocedare toate bunurile care i-au apartinut, inclusiv terenul respectiv.
"Imobilul a apartinut si apartine si acum Bisericii Greco-Catolice", a declarat IPS Lucian Muresan. El nu a putut preciza daca terenul va fi retrocedat in natura sau biserica va accepta compensatii.
La randul sau, primarul din Blaj, Simion Bacila, a afirmat ca notificarea a fost inaintata deja comisiei nationale si ca ansamblul respectiv este monument istoric. "Speram sa se tina cont de acest lucru cand este analizata cererea respectiva. Este vorba de un monument istoric", a spus edilul.
De altfel, Bacila a discutat, ieri, despre acest lucru cu subprefectul judetului, Clement Negrut, care i-a cerut sa identifice alte variante de despagubire a Bisericii, decat retrocedarea in natura. "Eu sunt pentru respectarea legii, insa in acest caz consider ca este vorba despre un simbol national, care nu intra la targuri de genul acesta.
@