"Noi suntem de parere ca, in varianta pesimista, randamentul mediu la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi de 15%, iar in varianta optimista de peste 50%".
Tinand cont ca, in primele doua zile de tranzactionare din 2006, bursa a crescut cu 8%, aceste previziuni nu par deloc exagerate", ne-a declarat Rares Nilas, presedinte al societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) BT Securities.
El vede, printre agentii economici cu posibilitate de crestere, SNP Petrom, firmele din sectorul farmaceutic, societatile de investitii financiare, "societatile-vedeta" ale bursei in general.
"Cresterea randamentelor bursiere va depinde, insa, si de schimbarile fiscale pe care le poate opera Guvernul Romaniei. Deocamdata, ramane Varianta Ionut Popescu, adica actiunile vandute in mai putin de un an vor fi impozitate cu 16%, iar cele detinute mai mult de un an vor fi impozitate cu 1%", a precizat Nilas. "Va fi un an bun pentru bursa.
Deja 2006 a inceput sub auspicii promitatoare, generate de privatizarile de succes care au fost efectuate si care au antrenat majorari de valoare ale societatilor de investitii financiare (SIF) si a celor din sistemul bancar", este de parere presedintele SSIF Broker Cluj, Petru Prunea.
Acesta vede criza actuala a gazului si privatizarea Petrom drept un culoar de crestere a societatilor din domeniul gazelor si a petrolului, coroborat cu cresterea economica din Romania.
"Daca Guvernul nu va mai apela la masuri capabile sa anuleze aceasta tendinta pozitiva, preconizez un randament al bursei de trei ori mai mare decat dobanzile practicate pe piata bancara sau dobanzile fara risc la titlurile de stat. Dintre actiunile cu potential de crestere, vad societatile de investitii financiare, bancile si petrolul", spune prese