Criza gazului a trecut, dar ramane intrebarea pentru cat timp? Rusia a vrut si a reusit sa dea un semnal schimband regulile jocului pentru fostele sale tari-satelit iar dependenta de o singura sursa de aprovizionare cu gaze va continua cu siguranta sa creeze probleme si in viitor Europei.
Dupa incidentul de zilele trecute statele europene vor privi cu mai mare atentie proiecte energetice de anvergura ce vizeaza diversificarea surselor de alimentare cu gaze si petrol. Pentru Romania realizarea acestor proiecte este extrem de importanta, avand in vedere ca ea depinde din ce in ce mai mult de importurile energetice.
Oleoductul Constanta-Trieste
Conducta Constanta-Omisalj va face legatura intre terminalele petroliere din porturile Constanta - Romania si Omisalj-Croatia (la Marea Adriatica), cu posibilitatea conectarii la terminalul Trieste, respectiv la oleoductul TAL (Transalpine Pipeline), care transporta titei catre rafinariile din Germania si Austria.
Conducta ar urma sa traverseze Romania, Uniunea Serbia-Muntenegru si Croatia iar pentru Romania este avantajos deoarece utilizeaza in mare masura o infrastructura deja existenta si operationala (terminale petro-liere, sisteme de transport, statii de pompare). Romania va utiliza sistemul de transport actual, urmand a fi construit tronsonul Pi-testi-Pancevo, care sa uneasca sistemele existente.
Capacitatea de transport a conductei, a carei constructie ar putea incepe cel mai devreme anul viitor, va fi de apro-ximativ 112 milioane de tone pe an iar proiectul necesita investitii de aproximativ 1,9 miliarde de euro.
Ministrii de resort din cinci state, printre care si Romania, ar putea semna in cursul acestei luni un memorandum de intelegere pentru constructia acesteia, ur-mand ca pe baza acordului sa fie infiintata compania de proiect, care va gasi si fi