Ministrul Economiei, Codrut Seres, a solicitat ieri conducerii companiei Wintershall sa prezinte datele exacte privind costurile de transport al gazelor naturale din Rusia spre Romania, pana la intrarea in tara, pentru a verifica diferentele dintre pretul impus firmelor romanesti si cel perceput Ucrainei. "Vrem sa verificam de ce pentru Ucraina se vehiculeaza 230 dolari mia de metri cubi cand, de fapt, ei vor plati 95 dolari mia de metri cubi. Vreau sa aflam fiecare pas din traseul de import al gazelor naturale, de cand pleaca de la rusi si pana la granita", a spus Seres, potrivit Mediafax. El a aratat ca este posibil ca diferentele de pret sa fi rezultat din reducerea acordata Ucrainei pentru cantitatile de gaze cumparate, mai mari decat cele contractate de firmele romanesti.
"Nu cred ca este vorba de spaga sau de un tratament incorect aplicat companiilor romanesti fata de alte societati, dar vrem sa vedem care e situatia", a adaugat ministrul de resort.
Potrivit acestuia, Romania cumpara doar 6 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe cand Ucraina, mare consumator industrial, cumpara circa 40 de miliarde de metri cubi anual.
Factura perceputa Romaniei in luna decembrie a fost de 254 dolari mia de metri cubi, numai ca, de la 1 ianuarie, am negociat cu rusii de la Gazprom un tarif pentru gazele naturale de 280 de dolari mia de metri cubi.
Acesta este, potrivit unora, cel mai mare pret din regiune, lucru contestat de ministrul Seres, care a afirmat ca avem la granita acelasi pret ca si Germania, de exemplu, numai ca diferenta e creata de tarifele de transport, de distributie, accize, TVA etc.
Romania consuma anual circa 18 miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar aproape 40% din acestia sunt importati din Rusia.
Romania nu a incheiat insa un contract direct cu Gazprom, ci prin Wintershall, un consortiu ruso-german. Roman