Medicul Sorin Oprescu a obtinut ieri prima victorie in Justitie impotriva ordinelor prin care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a decimat politic, de la conducerea spitalelor, pe medicii neagreati sub noua guvernare. Nicolaescu face insa tot posibilul ca directorii demisi, referindu-se strict la Oprescu, sa nu mai stea din nou in fotoliile de manageri.
Instanta de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti a dispus ieri, dupa 24 de ore de deliberari, suspendarea ordinului prin care Sorin Oprescu a fost inlaturat de la sefia Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Magistratii au ajuns la concluzia ca, pana la o decizie definitiva privind legalitatea ordinului de demitere, acesta nu trebuie sa-si produca efectele. Hotararea instantei poate fi atacata de Ministerul Sanatatii cu recurs la instanta suprema in cinci zile de la pronuntare. Numai ca, pana una-alta, decizia data ieri isi produce efectele imediat. Pe cale de consecinta, demiterea lui Oprescu de la Spitalul Universitar nu mai are in acest moment nici un efect, ci a ramas doar o bucata de hartie.
SPERANTA. Victoria lui Oprescu in cazul SUUB, chiar nedefinitiva, a nascut un precedent important, atat pentru ceilalti 13 medici inlaturati de la conducerea spitalelor, cat si pentru Oprescu insusi, in cazul Spitalului Elias. In acest dosar, un alt complet al Curtii de Apel Bucuresti a decis ca nu este competent sa judece si a trimis cauza Oprescu-Elias la Tribunalul Bucuresti. "Daca instanta a descoperit ca exista o ilegalitate in ordinul de ministru prin care au fost demise cele 15 comitete directoare, atunci cu certitudine toti directorii demisi ar putea reveni in functii, dupa recursul Ministerului Sanatatii", a declarat ieri un alt director demis, Florian Popa, de la Spitalul "Sf. Pantelimon"din Bucuresti.
PROBELE. Pentru a obtine aceasta solutie, aparatorul lui Opresc