Potrivit statisticilor, valoarea totala a capitalului subscris de companiile austriece in Romania este de peste patru miliarde euro, valoare care include si privatizarea BCR si care plaseaza Austria pe primul loc in ierarhia investitorilor in Romania. Atasatul comercial al Ambasadei Austriei in Romania, Johannes Becker, considera ca Romania ar trebui sa sustina mai mult initiativele IMM-urilor si ca economia romaneasca trebuie sa se retraga treptat din centrele aglomerate spre regiunile din provincie. "Cred ca oamenii nu ar trebui sa se teama sa infiinteze o firma. In Romania exista o multime de sanse pentru IMM-uri, astfel incat sa faca fata concurentei cu UE. In Austria intreprinderile mici si mijlocii reprezinta coloana vertebrala a economiei si preconizam acceasi evolutie si in Romania", a adaugat Becker.
Totodata, acesta considera ca, prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, vor fi inlaturate ultimele bariere comerciale. Aceasta poate fi un avantaj pentru ambele parti, iar "prin respectarea standardelor UE, care pe termen scurt desigur ca reprezinta o imensa provocare, economia romaneasca se va consolida si se va maturiza pe termen lung", a spus oficialul austriac. Potrivit statisticilor austriece, exportul romanesc de marfuri spre Austria a fost, in 2005, de circa 760 milioane euro (in crestere cu 6% fata de 2004), iar importul romanesc de marfuri din Austria se cifreaza la circa 1,5 miliarde euro (in crestere cu 21 la suta). Principalele produse schimbate au fost masini si componente electrice, produse din cauciuc, produse metalice, instrumente medicale, hartie si carton, imbracaminte, lemn si produse din lemn.
Potrivit statisticilor, valoarea totala a capitalului subscris de companiile austriece in Romania este de peste patru miliarde euro, valoare care include si privatizarea BCR si care plaseaza Austria pe primul loc in ierarhia investitoril