Suprafetele impadurite primite cadou in anul 1872 de catre 44 de asezari din Bistrita-Nasaud, cunoscute sub denumirea de "paduri graniceresti", au ajuns subiect de disputa intre juristii care aplica legile proprietatii, dar si dosare in cercetarea Inspectoratului Judetean de Politie.
In anul 1998, Consiliul Local al comunei Nimigea a depus la Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor o cerere prin care solicita peste 1.300 de hectare de paduri, in baza Legii 169/1997.
Consilierii au anexat ca acte doveditoare harta cadastrala si tabloul general al pasunilor celor 44 de comune graniceresti. Conform acestui document, comunei Mocod, in prezent sat din comuna Nimigea, i s-a repartizat padurea numita "Netedulu" si cea numita "Lucaceasa".
Este vorba, in fapt, de 39 de hectare si 4.954 de mp de pasuni din muntele Netedului, respectiv 554 hectare si 1.528 de mp din Muntele Lucaceasca.
Comisia locala a intocmit procesul-verbal de punere in posesie, act semnat atat de reprezentantii Ocolului Silvic Nasaud, cat si de cei ai Primariei Nimigea. Comisia judeteana a validat si ea suprafata in favoarea comunei Nimigea, suprafata facand parte, insa, din teritoriul cadastral al comunei Rebrisoara.
Cazuri tratate diferit de autoritati
Cum aplicarea legilor proprietatii s-a facut in mod diferit de la un an la altul, in 2000, Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din Rebrisoara a depus la Comisia judeteana o adresa in care precizeaza ca se impune: "trecerea, validarea suprafetelor de padure la care s-a facut referire in anexa nr. 54 in vederea autorizarii formei asociative de administrare si exploatare a padurii, intrucat localitatea Mocod a formulat o cerere afla