Anul 2006, privit cu optimism ca ultimul an al unei Romanii in afara Europei, nu poate fi privit altfel nici in din ce in ce mai putin cenusia Vale a Jiului. Privite la prima vedere, situatia Vaii Jiului nu pare sa ne dea prea multe sperante pentru acest an.
La o analiza ceva mai atenta, avand ca punct de plecare evolutia socio-economica din anul 2005, putem estima ca perspectivele anului 2006 sunt, daca nu bune, cel putin promitatoare.
De urmarit, in acest sens, sunt "cei patru asi" de care se poate lega viitorul european al Vaii Jiului: mineritul, turismul, invatamantul si sportul.
Amintiri despre trecut
ECONOMIE
Nu incape nici un dubiu ca anul 2005 a fost, din punct de vedere economic, anul primului mare succes inregistrat de inca cel mai important agent economic din regiune – Com-pania Nationala a Huilei – care a reusit, pentru prima data, in ultimii 15 ani, sa incheie anul financiar fara a mai inregistra pierderi.
Desigur, aceasta per-formanta nu inseamna ca mine-ritul Vaii Jiului a devenit rentabil. Sa nu uitam ca acest rezultat a fost obtinut in conditiile in care statul a sustinut, prin acordarea dfe subventii si transferuri de la buget, o buna parte din activi-tatea de extractie a huilei din Valea Jiului.
De asemenea, nu trebuie sa uitam ca CNH este inca unul din cei mai mari debitori la bugetul de stat si ca multe firme, furnizoare de produse si servicii catre CNH, asteapta si cate un an pentru decontarea facturilor, fapt care demonstreaza ca administratia minelor nu este inca un partener serios pe piata afacerilor din Valea Jiului. Dincolo de toate acestea insa, performanta inchi-derii "pe zero" a anului financiar, reprezinta un succes notabil al echipei manageriale conduse de tanarul