In Occident, unde se joaca adevaratul fotbal, sportul-rege a incetat de cateva decenii sa mai fie simplu circ pentru masele muncitoare. Fotbalul a imbracat o haina corporatista care scoate sume exorbitante din buzunarele fanilor. Englezii sunt cei care traiesc momentan la maxim modelul fotbalului corporatist.
Nu e de mirare ca fotbalul britanic domina autoritar la nivelul veniturilor obtinute de cluburi.
Peste doua miliarde de euro au strans in conturile lor cluburile din Insula, urmate fiind, la mare distanta, de campionatul italian cu 1,2 miliarde de euro, in scadere cu aproximativ 400 miliarde fata de sezonul 2004. Explicatia rezida in afluenta cu 20% mai scazuta a fanilor pe stadioane pe fondul numeroaselor scandaluri financiare, a violentelor si manifestarilor rasiste.
Topul pe care vi-l prezentam are ca sursa studiul "Football Money League 2005" realizat de compania Deloitte care inregistreaza cifrele pentru sezonul 2004. Evident, unele lucruri s-au modificat, cea mai importanta fiind rocada facuta de Manchester si Real. Clubul madrilen este noul lider cu un buget de 275 milioane euro anuntat in vara lui 2005.
Prin castigarea Ligii Campionilor, Liverpool si-a marit veniturile cu aproape 30%, ajungand la 170 milioane euro. Clasamentul ia in calcul factorul incasarilor si nicidecum cel al investitiilor, palier in care Chelsea este lider incontestabil. Atasam si un top al celor mai bine platiti fotbalisti ai lumii.
1. Manchester United - 259 milioane euro
A fost timp de opt ani cea mai bogata echipa de fotbal. Veniturile sale pe 2004 au crescut cu aproximativ 7,6 milioane de euro. Manchester a incasat 61,2 milioane euro din bilete si abonamente, 94,5 milioane din drepturi de televizare si 72,1 milioane din publicitate si vanzarea imaginii.
2. Real Madrid - 236 milioane euro
@N_