Medicii ORL de la Spitalul "Sf. Spiridon" au ingrijit in primele zile ale acestui an foarte multi pacienti cu stopuri alimentare, dar si multe persoane agresate. Aproape 10 oameni au ajuns la spital dupa ce o bucata de carne, de os sau de soric li s-a oprit in git. "Au fost oameni atit din Iasi, dar si din alte judete. Printre acestia din urma am avut un caz mai grav, un barbat de 73 de ani, din Neamt, care a inghitit o bucata mare de soric. Ne-am chinuit cu el doua zile pina sa-l scoatem din esofag. Fiind alunecos, nu se putea prinde bine, si nici nu-l puteam chinui prea mult pe pacient. Am reusit, in cele din urma, endoscopic, iar in tot timpul cit a stat cu bucata de soric in git a fost pus in perfuzii, ca sa nu se deshidrateze", a relatat prof.dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL de la "Sf. Spiridon". Acesta a subliniat faptul ca stopurile alimentare se produc, in principal, din cauza consumului rapid al alimentelor nemestecate din diferite cauze: fie ca persoana are proteza, fie ca exista obisnuinta de a baga in gura mai multa mincare odata. "Cind se intimpla acest lucru, intervine deshidratarea, pentru ca astfel de pacienti vin tirziu la spital, cind nu mai pot inghiti nici macar apa. Prin perfuzii impiedicam deshidratarea si slabirea organismului", a explicat profesorul Costinescu. La Clinica ORL au fost internate si foarte multe persoane agresate, care s-au ales, in majoritatea cazurilor, cu nasurile sparte. Printre acestea, cel mai grav a fost al unui tinar de 35 de ani din Iasi care, pe linga fracturile de la nas, mai prezenta si o hemoragie puternica care i-a pus viata in pericol. Medicii au fost nevoiti sa-i lege carotida exterioara pentru a opri singerarea, si l-au internat la reanimare. Agresatii au ocupat zielele acestea si Clinica de Chirurgie Maxilo-faciala din acelasi spital. In prezent, din cele 11 saloane cit are sectia, 5 sint pline de perso