Una dintre noutatile din domeniul sanitar din 2006 sunt chitantele de decont, eliberate fiecarui pacient care apeleaza la serviciile sanitare de stat. Masura, care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie, da dureri de cap conducerii institutiilor sanitare muresene, situatia fiind asemanatoare in intreaga tara.
Sistemul de decont a fost introdus cu scopul precis ca fiecare interventie medicala sa fie calculata pana la ultimul leu, iar pacientul sa fie constient de cat au costat serviciile medicale de care a beneficiat. Sistemul informatic si lipsa de personal au impiedicat insa eliberarea vreunui decont de cheltuieli in judet.
Conform directorului DSP Mures, Silviu Morariu, in cursul zilei de astazi va fi pus la punct un sistem comun, atat pentru unitatile sanitare, cat si pentru medicii de familie, care ar urma sa fie functional chiar de saptamana viitoare.
Tot DSP Mures ar trebui sa controleze si unitatile spitalicesti, pentru a constata daca aceasta prevedere este respectata. "Momentan, prioritatea este de a stabili o regula la unitatile sanitare, care sunt mai mari. De aceea astept niste propuneri in cursul zilei de azi (n.r. ieri)", a declarat Morariu.
Decont pe clinici
Momentan, fiecare unitate spera ca numarul externarilor sa fie cat mai mic pana ce prevederea legala poate deveni functionala. Oricum, DSP nu realizeaza inca vreun control, din moment ce nu a stabilit inca regulile de decont.
La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, directorul administrativ, Marius Dohon, a declarat ca deconturile vor fi eliberate de fiecare clinica in parte. "Partea buna este ca nu avem inca un val de externari.
Problema deconturilor este una nationala, lipsa de personal si problemele informatice fiind una dintre cau