Presa americana si internationala de ieri a consacarat spatii neobisnuit de mari scandalului in care este implicat influentul lobist american Jack Abramoff, acuzat de coruptie, frauda, trafic de influenta si evaziune fiscala.
Impactul acestui scandal este considerat de analistii politici din Washington drept "catastrofal" pentru viitorul politic al multor inalti oficiali americani.
Recunoscandu-si vina si acceptand sa coopereze cu anchetatorii - pentru a putea beneficia de o reducere a pedepsei - dezvaluirile lui Abramoff situeaza acest scandal printre cele mai rasunatoare petrecute in ultimii 20 de ani in Statele Unite, cu impact asupra carierei unora dintre cele mai proeminente figuri politice din zona Partidului Republican, care - daca se va dovedi ca este adevarat - au primit de la cunoscutul lobist mita de milioane de dolari, direct sau sub forma de cadouri, calatorii costisitoare, banchete s.a.
Marea surpriza a aparut ieri, cand Scott McClellan, purtatorul de cuvant al presedintelui Bush, a anuntat ca fondurile stranse de Abramoff pentru campania electorala a presedintelui in vederea obtinerii celui de-al doilea mandat, evaluate la circa 100.000 de dolari, vor fi returnate si transferate - asa cum prevede legea - actiunilor umanitare. Abramoff "trage" dupa el, potrivit ultimelor informatii din surse ale anchetatorilor, cel putin 12 oameni politici importanti din Partidul Republican al lui George W. Bush.
Alice Fischer, purtator de cuvant al Ministerului Justitiei, a declarat presei ca se va face tot ceea ce este posibil pentru aflarea intregului adevar in acest scandal.
"Oficialii guvernamentali si actiunile Guvernului nu sunt de vanzare. Ministerul Justitiei va ancheta ferm aceste cazuri cu impact devastator asupra increderii opiniei publice in Guvern. Nu ne vom da in laturi de la indeplinirea responsabilitatii noastre, indif