Eventualul deces al liderului israelian Ariel Sharon ar da o mare lovitura politicii Administratiei americane in Orientul Mijlociu, unde pledeaza pentru crearea unui stat palestinian.
Principalul aliat al americanilor in regiune, Ariel Sharon l-a cunoscut pe Bush in 1998, pe cand acesta era guvernator al Texasului si incerca sa-si imbunatateasca aptitudinile diplomatice printr-o vizita in Israel. Sharon l-a insotit pe Bush intr-o calatorie cu elicopterul, survoland teritoriile ocupate, pentru a-i arata acestuia vulnerabilitatea Israelului si nivelul de securitate oferit de coloniile evreiesti. Acea vizita a facut o puternica impresie asupra viitorului presedinte american, care a incercat, de-a lungul timpului, sa dezvolte o relatie de prietenie cu Sharon.
INFLUENTA POLITICA. Este de inteles astfel de ce politica Administratiei americane fata de conflictul palestiniano-israelian a fost influentata de viziunea lui Sharon privind retragerea din Fasia Gaza si Cisiordania. Daca si cele mai rele previziuni medicale se adeveresc pentru Sharon, ambitiile lui Bush in regiune vor fi amanate. Exista chiar posibilitatea ca statul palestinian sa nu fie infiintat pana la sfarsitul celui de-al doilea mandat al lui Bush, asa cum a promis liderul american.
EVOLUTII PROBABILE. Analistii cred ca daca alegerile se vor tine in continuare in martie, indiferent de evolutia bolii lui Sharon, si va castiga partidul de centru creat de acesta in noiembrie, politica lui Bush va primi un impuls serios. Daca insa alegerile vor fi castigate de fostul premier de dreapta Benjamin Netanyahu, retragerea din Cisiordania va fi stopata. Intr-o astfel de eventualitate, Administratia de la Casa Alba "va pune problema palestiniano-israeliana pe un plan secund, concentrandu-se pe chestiuni considerate a fi mult mai importante", crede Martin Indyk, director al Centrului Saban pentru Orientul