Societatile de intermediere vor trebui sa-si majoreze si in acest an capitalul, pana la echivalentul a 125.000 euro, daca executa ordine in contul clientilor, respectiv echivalentul a 730.000 de euro, in cazul in care brokerul tranzactioneaza instrumente financiare si pe cont propriu. Limita minima a capitalului initial cerut celor doua categorii de Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) a fost majorata si in 2005, la minimum 105.000 euro, respectiv 530.000 euro, conform cadrului normativ care reglementeaza piata de capital.
Potrivit Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, la finele anului trecut activau 71 de companii de brokeraj, din care 34 derulau contracte pe contul clientilor si 37 pe cont propriu. Dupa verificarea nivelului minim al capitalului, Comisia a constatat ca trei societati de intermediere, respectiv Bucuresti Global Invest, Orizont Vest si TGH Investment, nu si-au majorat capitalul. Incepand cu 3 ianuarie, aceste companii vor putea presta serviciile de investitii financiare corespunzatoare ultimului nivel al capitalului initial inregistrat la CNVM si au obligatia ca pana la 15 ianuarie sa transmita autoritatii de supraveghere a pietei de capital situatia instrumentelor financiare detinute in cont propriu. De asemenea, cele trei SSIF trebuie ca, pana la data de 30 aprilie, sa supuna autorizarii CNVM restrangerea obiectului de activitate, corespunzator nivelului capitalului existent, si sa informeze clientii.
Astfel, situatia s-a inversat, 37 de societati avand posibilitatea sa deruleze in acest an operatiuni pe contul clientului si 34 pe cont propriu. Capitalul initial face parte din fondurile proprii ale unei SSIF si include capitalul social subscris si varsat, precum si alte componente ale bilantului contabil, calculat conform normelor CNVM.
Societatile de intermediere vor trebui sa-si majoreze si in acest an capit