Incerc un lucru care, dupa cite stiu, nu s-a mai facut la noi: un blog dedicat unei reviste/colectii. Poate fi gasit la www.weblog.ro/fiction_ro. Voi posta prezentari ale revistei si ale cartilor aparute si sper sa stirnesc discutii despre ele. Blogul este deschis cu colaboratori, asa ca oricine poate scrie insemnari despre revista/carti. Sau poate comenta insemnarile altora. Cele mai reusite insemnari/recenzii le voi publica in revista.
Experiment? Strategie? Si, si?
S-ar putea ca pina la urma acest blog nou sa se transforme intr-o revista scrisa de cititori. Chiar sint curios cum sint cititorii cartilor din colectie. Cine sint ei, cum gindesc, ce cred despre cartile citite. Ce alte carti ar dori sa citeasca?
Pentru mine, editorul, nu cred ca trece vreo zi in care sa nu ma intreb daca am ales bine, daca nu cumva autorul X trebuia introdus in România cu alta carte in loc de cea pe care am ales-o, daca nu era mai bine ca in loc de cartea premiata acum un an, doi, s-o aleg pe cea mai noua...
Certitudinea nu e decit o indoiala plictisita. Sper ca, pe linga rapoartele librarilor, acest blog sa-mi dea o imagine a ceea ce fac. O situare in realitate a viselor mele despre biblioteca ideala.
Am incredere in cartile pe care le aleg spre traducere si publicare. In autorii români pe care-i voi publica. Dar increderea mea e una, a cititorilor alta. In fond, tiparim ca sa vindem. Nu credeam sa spun asta vreodata, dar uite ca o spun. E atit de subtire peretele dintre autor si editor... Atit de subtire e?
Povestea aia cu ?gusturile se mai si educa? o fi adevarata? Sau, mai bine formulat, cit e de adevarata povestea aia cu...?
Gusturile se educa. N-a cerut nimeni Miéville. Dar l-am ales pentru ca e altceva. Altceva decit se stia pe la noi ca este literatura SF sau fantasy. Si, ca orice varsator care se resp