Romania se confrunta cu o situatie dramatica in ceea ce priveste controlul pestei porcine clasice, mai ales in randul gospodariilor taranesti.
Ziarul nostru a mai scris, in luna noiembrie a anului trecut, despre numarul extrem de mare de focare de pesta porcina, intr-o tara care peste un an are pretentia de a deveni "europeana".
Nu mai putin de 33 de judete au fost afectate, anul trecut, de pesta porcina clasica la porcii domestici.
Au fost consemnate, mai exact, 1.283 de focare, din 477 de localitati. Au fost omorate, in total, 7.798 de porcine, pentru plata despagubirilor la valoarea de piata cheltuindu-se, din bugetul Ministerului Agriculturii, 28 de miliarde de lei vechi.
Pana acum au "scapat", se pare, doar judetele Tulcea, Constanta, Braila, Arges, Bacau, Neamt, Botosani, Suceava si Maramures.
De la numai 13 animale afectate de pesta porcina, in anul 2001, s-a ajuns la acest "record" in 2005 din doua motive: intreruperea vaccinarii profilactice in cazul gospodariilor private, inca din august 2003, dar si "traditia" romanilor de a-si creste porcii prin curti, in aer liber, uneori chiar in afara gospodariei.
"Fata de celelalte tari care au intrat in UE, in strategia pe care Romania trebuie sa o aplice impotriva pestei porcine ne lovim teribil de doua avataruri: sistemul de crestere a porcului, la noi (fara conditii minime de biosecuritate, n.red.), si numarul extrem de mare, raportat la suprafata tarii si la populatie, al porcilor salbatici", a declarat ieri Dan Marcu, vicepresedintele ANSVSA.
Potrivit acestuia, la mistreti au fost inregistrate rezultate pozitive in 14 judete ale tarii.
Oficialii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) afirma ca, in prezent, numarul de focare este in scadere - 1.023. Potrivit insa directorului general al ANSVSA, Gabriel Predoi, "va mai dura 2-3 ani pana la eradicarea