La nivelul Uniunii Europene este reglementata egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati la minimum 65 de ani pentru ambele categorii. Aceasta prevedere va intra in vigoare pana in anul 2020.
Romania, ca tara membra, se va conforma legislatiei comunitare. Cresterea varstei de pensionare pentru femei va trebui sa inceapa mai devreme de anul 2014, data la care varsta de pensionare a femeii trebuie sa ajunga la 60 de ani, iar pentru barbat la 65.
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Institutul National de Cercetari Economice Ð Centrul de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" din cadrul Academiei Romane.
Problema persoanelor varstnice va fi cea mai grava si costisitoare problema sociala a Romaniei pe termen mediu si lung, cheltuielile in sistemul de pensii si in serviciile de sanatate avand in mod necesar o evolutie crescatoare pana in anul 2055.
Problema varstnicilor fara asigurare de pensie si sanatate va fi vizibila in special dupa 2025, cand persoanele care lucreaza in prezent la negru sau nu lucreaza deloc vor ajunge la varste inaintate fara a beneficia de pensii sau de asigurari de sanatate, iar costurile serviciilor minimale pentru acestea trebuie suportate din sistemul de asistenta sociala.
Potrivit estimarilor, abia dupa anul 2055 presiunea pe sistemele de pensii, de sanatate si de asistenta sociala va incepe sa scada.
Incepand cu anul 2030, pe piata muncii vor intra copiii nascuti in perioada tranzitiei, dar numarul lor este destul de redus, asa ca nu este exclus ca Romania sa apeleze la folosirea imigrantilor, care la acea data vor putea veni doar din zonele cu nivel redus de dezvoltare economica si crestere mare de populatie, probabil din Africa si sud-vestul Asiei.
Asa ca va veni randul Romaniei sa lucreze cu "capsunari de import", chiar da