Decesul a trei persoane în Turcia i-a făcut pe românii care trăiesc la ţară mai receptivi la ideea pericolului apariţiei unor cazuri de gripă aviară la om este din ce în ce mai aproape. Decesul a trei persoane în Turcia i-a făcut pe românii care trăiesc la ţară mai receptivi la ideea pericolului apariţiei unor cazuri de gripă aviară la om este din ce în ce mai aproape. "Boala poate fi transmisă de la păsări la oameni în cazul celor care omoară păsările pentru consum şi vin în contact direct şi prelungit cu carnea, măruntaiele şi sângele infectat", ne-a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.
La această unitate se vor trata cazurile de gripă aviară la om, în cazul în care ele vor apărea în România. Autorităţile sanitar-veterinare speră ca, odată cu răcirea vremii în România, păsările migratoare să caute destinaţii mai calde în afara ţării. Oamenii trebuie să ia măsuri sporite de prevenţie împotriva gripei aviare, dar ele trebuie să fie raţionale, cu respectarea recomandărilor făcute de autorităţile medicale. "Virusul poate suferi mutaţii spontane şi să aibă capacitatea de a se transmite prin aer sau se încrucişează cu virusul gripei umane", ne-a mai spus prof. dr. Cercel. De aceea, prima măsură de prevenire este vaccinarea împotriva gripei umane a tuturor crescătorilor de păsări, a persoanelor cu boli cronice, vârstnicilor şi copiilor, astfel încât virusul gripei aviare să nu preia caracteristicile gripei umane şi să se transmită de la om la om prin aer.
A treia victimă în Turcia
O a treia persoană, sora primelor victime, a decedat, ieri, la spitalul din oraşul Van (estul Turciei), din cauza gripei aviare, au anunţat surse medicale. Fetiţa, în vârstă de 11 ani, era internată de mai multe zile la secţia de terapie intensivă şi fusese plasată sub respiraţie artificială. Un al patru