La capitolul minime extreme, temperaturile de iarna din Joseni sunt concurate de cele inregistrate la numai 30 de kilometri departare, tot in Harghita, la Toplita, dar si ceva mai departe, la Intorsura Buzaului. Cele trei localitati formeaza, astfel, ceea ce a fost denumit ?triunghiul frigului? din Romania.
Preot din alt sat
Joseni, Harghita, 6 ianuarie 2006. Pentru putinii localnici care sarbatoresc Boboteaza, singura sansa de a participa la o slujba religioasa o reprezinta deplasarea in sat a unui preot din Gheorgheni. Asta se intampla an de an, intrucat dimensiunile mici ale comunitatii nu permit instalarea unei parohii ortodoxe. Cu toate acestea, fiecare casa primeste binecuvantarea preotului, iar in ziua de 6 ianuarie, credinciosii se aduna la o slujba anonima si restransa.
La locul de munca e acasa
Linistea domneste pe tot cuprinsul satului. Desi o asezare intinsa si cu o populatie de aproape cinci mii de suflete, majoritar maghiara, pe strazile din Joseni abia intalneai ieri cate un localnic ratacit pe drumul dintre doua case. O liniste apasatoare care se regaseste chiar si la celebra statie meteorologica unde masuratorile din ultimele decenii au introdus in istorie minime extreme de sub -38 de grade C. ?Insa anul acesta noi nu putem spune ca iarna a fost iarna. Acum e cald, sunt doar -2 grade C. In rest, din noiembrie si pana acum nu am avut temperaturi mai mici de -18 grade C?, povesteste Iolanda Paulanda.
Femeia lucreaza aici de 13 ani, iar, intre timp, locul de munca s-a contopit cu cel in care si traieste. ?Eu locuiesc la etaj, impreuna cu sotul si singurul nostru copil. Asta e casa noastra si va mai fi asa inca mult timp?, continua femeia. Statia mai are inca patru angajati. Cu totii sunt pasionati de o rutina in care exceptia de la regula este produsa numai atunci cand mercurul din termometre coboara atat