Marcat, acum doua luni, de o manifestare omagiala organizata de Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti, "Centenarul Stefan Georgescu-Gorjan (1905-1985 )"- ne-a prilejuit o privire asupra vietii si activitatii autorului tehnic al capodoperei brancusiene "Coloana fara sfarsit". Dar si asupra celor doua biografii - Brancusi - Gorjan - care s-au intersectat intr-un moment fast, parca pentru a ne lasa cea mai frumoasa si incarcata de sensuri amprenta a trecerii lor prin lume: Ansamblul monumental de la Targu Jiu, de o valoare incomensurabila, unic in lume.
Centenarul nasterii inginerului Stefan Georgescu-Gorjan, a sensibilizat si Primaria sectorului 2 (sector in care Stefan Georgescu-Gorjan a locuit), care a organizat o inedita expozitie documentara, in holul aflat vizavi de cabinetul lui Neculai Ontanu, mai exct deasupra galeriei de arta "Dialog" care functioneza aici. Consilierul pe probleme culturale, criticul de arta Ruxandra Garofeanu a conceput expunerea alegand ca dominanta, in acest proiect curatorial, filmul ridicarii "Coloanei". In vitrinele generoase, ochiul privitorului descopera o varietate de materiale documentare, in facsimil - coerespondenta lui Gorjan cu Brancusi -, carti editate de inginerul, profesorul, editorul, traducatorul, autorul de carti tehnice si albume de arta -, fotografii reprezentand pe membrii familiei Gorjan, fotografia dupa bustul tatalui, Ion Georgescu- Gorjan, cel care i-a fost prieten si sprijin marelui artist, lucrare realizata de Brancusi, o selectie de fotografii, realizate chiar de Gorjan infatisandu-l pe sculptor, precum si modulul "Coloanei" cioplit in lemn de catre artist. Expozitia poate fi vizitata pana la sfarsitul lunii.
Marcat, acum doua luni, de o manifestare omagiala organizata de Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti, "Centenarul Stefan Georgescu-Gorjan (1905-1985 )"- ne-a prilejuit o privire