Indexarea, de la 1 ianuarie, a valorii punctului de pensie cu 9,3% va aduce nemultumire in rindul mai multor pensionari si asta pentru ca ea nu va fi simtita, in bani, de toti, deoarece se va tine cont de rezultatul procesului de evaluare in vederea recalcularii pensiilor. Conform Legii 380/2005 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2006, se indexeaza valoarea punctului de pensie cu 9,3%, ceea ce va duce la o crestere de la 295,56 lei (RON), la 323,1 lei (RON). La prima vedere lucrurile sint destul de simple, dar tinind cont de faptul ca dupa procesul de evaluare in vederea recalcularii pensiilor multi braileni au obtinut un punctaj mai mic fata de cel aflat in plata, vor exista cazuri in care unii dintre ei nu vor simti integral, in bani, aceasta majorare sau chiar nu vor primi nici un ban in plus.
Cei mai fericiti si care vor simti integral indexarea, sint cei 26.004 pensionari care au inregistrat o majorare a pensiei in urma procesului de evaluare in vederea recalcularii pensiilor. Problema apare in situatia celor care au obtinut un punctaj mai mic decit cel aflat in plata. In cazul acestora, desi pensia a ramas la fel, punctajul a scazut. Astfel, majorarea de 9,3% i-ar putea aduce exact la nivelul pentru care ei, acum, primesc pensie. De asemenea, mai exista si varianta in care procentul de 9,3% i-ar aduce la nivelul in care sint in plata si chiar ar depasi cu putin acest nivel. Acestia vor simti si in bani majorarea, dar nu integral, ci in functie de procentul cu care au depasit.
"Incepind cu 1 ianuarie, toate pensiile aflate in plata vor fi recalculate, in fuctie de aceasta noua valoare a punctului de pensie. Practic, pensia se va calcula prin inmultirea valorii punctului de pensie cu punctajul pe care l-a obtinut in urma evaluarii. Acest lucru va determina, la momentul de fata, trei variante. Prima dintre ele ii vizeaza pe