"Peste un an ne vom reintalni pentru a sarbatori impreuna intrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a spus, in Piata Universitatii, la cumpana dintre ani, presedintele Traian Basescu.
Pentru presedintele tarii, admiterea in Ue este o certitudine absoluta. Pentru Romania nu mai exista cale de intoarcere. La 1 ianuarie 2007, ea se va intoarce definitiv in Europa, "acolo unde ii este locul". Tara va recupera astfel handicapul de saizeci de ani, datorat comunismului impus de tancurile sovietice. Presedintele a multumit romanilor pentru eforturile pe care le-au facut, in acest scop, in 2005. Precaut, el a tinut sa le multumeasca si pentru eforturile pe care le vor face in 2006. Pentru ca, desi este sigur ca Romania va adera peste un an la Ue, d-l Basescu stie ca procesul nu va fi lin, iar socurile nu vor lipsi. Chiar din prima zi a lui 2006, administratia a anuntat cresterea pretului la gazele naturale si electricitate, a accizelor la tutun si alcool, a pretului carburantilor. Cota unica de impozitare va fi extinsa la aproape toate categoriile de venituri, iar controlul averilor va deveni mai eficient. "Masurile" vor avea un "efect de cascada", antrenand scumpiri in toate sectoarele vietii economice a populatiei. Contextul international instabil, plin de "razboaie" (de la cel "al gazului" - declansat de Rusia -, pana la cel cu fundamentalismul exploziv din Orientul Mijlociu), ar putea influenta si el precarul echilibru dintre venituri si cheltuieli al oamenilor. Sa ne fereasca Dumnezeu si de noi catastrofe naturale!
D-l Basescu a stiut prea bine de ce a multumit romanilor pentru eforturile pe care le vor face. 2006 reprezinta un ultim "hop" in calea Romaniei spre o lume mai buna. Un "hop" pe care Romania trebuie sa-l treaca nu impinsa de la spate, ci prin propria-i vointa. Romania trebuie sa renunte la mentalitatea de "tara asistata", la speranta ca