A cistigat la loteria vizelor si a plecat in SUA. De unde s-a intors ca sa scrie despre America, dar si despre desteptaciunea la romani. In trei ani, Radu Pavel Gheo a publicat tot atitea carti la Polirom. La prima dintre ele se lauda ca i s-a epuizat tirajul initial inca inainte sa-l fi luat in seama criticii.
La ultimul „Gaudeamus", l-am intilnit pe Radu Pavel Gheo printre standuri. Cauta un loc unde sa se linisteasca inainte de lansarea cartii „DEX-ul si sexul". Era obosit si avea emotii. Intilnit in astfel de imprejurari, autorul de eseuri acide iti apare ca o persoana calda, cu vocea si gesturile mai degraba blinde.
Ii lipseste aerul de fronda si de autosuficienta care li se reproseaza scriitorilor tineri. Cind stai de vorba cu el, indiferent de situatie, ii redescoperi stilul plin de savoare, taios si amuzant in aceeasi masura.
„Am facut o afacere buna"
Rep: Ti-ai publicat cartile la Polirom pentru ca esti unul dintre redactorii editurii?
Radu Pavel Gheo: Si da, si nu. Mai exact, atunci cind i-am propus actualului meu sef, domnul Silviu Lupescu, volumul „Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a", nu eram inca angajatul editurii. A fost ceva oarecum simultan. Eu am spus ca as scoate un volum cu textele din America.
Am mai vorbit de una, de alta, de ce-o sa fac eu odata revenit in tara, dupa care mi s-a sugerat ca as putea lucra ca redactor la Polirom. Nu era o propunere de refuzat. Si totul s-a legat fiindca eu mai colaborasem cu Poliromul – am tradus aici citeva carti. Mai traduc si acum.
Rep: America ti-a vindut prima carte de la Polirom sau tu ai vindut America pentru Polirom?
Radu Pavel Gheo: America vinde. Si se vinde. As zice „mai ales in Romania", dar nu-i chiar asa. America e urita si iubita, dar nu lasa indiferent pe nimeni. Nici macar pe americani. Daca ar