Comisarul-sef Liviu Popa(Foto: )
Politia Romana trece, de ceva vreme, prin furcile caudine a procesului de schimbare. Schimbare care vrea sa aduca nu doar o noua perceptie din partea societatii civile, ci si o schimbare de fond a structurilor, modului de lucru si de comunicare cu oamenii in slujba carora sunt politistii si nu in ultimul rand a imaginii.
Politia se modernizeaza. Ca atare, oamenii legii sunt obligati sa se supuna unor noi canoane si sa faca tot posibilul sa demonstreze ca sunt prietenii si cu adevarat aparatorii celor din buzunarele carora isi primesc salariile.
Acestea sunt, in principiu, motivatiile care l-au condus pe comisarul-sef Liviu Popa, cel care tine-n maini haturile Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor, la initiativa de a forma un consiliu consultativ.
Adica un fel de for satelit al IPJ Bihor, care va fi format din politisti si reprezentanti ai societatii civile – delegati din partea unor institutii locale, presedinti ai asocatiilor de locatari, elevi, profesori, pensionari, reprezentanti ai unor asociatii profesionale dar si reprezentanti ai mass-media locale.
Scopul acestui nou for consultativ, despre care Popa spune ca-l va infiinta inca din primavara acestui an, este de a crea o altfel de punte de legatura intre institutia Politiei bihorene si omul de pe strada, cel mai expus mediului infractional, deci inerent si cel care poate furniza cele mai "la cald" informatii despre jungla vietii cotidiene.
Insa trecerea de la stereotipul militianului burtos, cu mustata si cu cascheta data pe ceafa si pulanul intr-o mana, este una destul de anevoioasa.
Asta nu inseamna neaparat ca majoritatea politistilor respecta acest tipar al vechilor mentalitati, ci faptul ca imaginea acestora ref