Cercetarea clujeana este asigurata de universitati, de firme private sau de institute, care functioneaza ca filiale ale celor din Capitala sau sunt de sine statatoare. Filialele depind de Bucuresti, fapt ce se traduce intr-un grad scazut de independenta, de natura sa afecteze eficienta activitatii.
„Nu avem personalitate juridica proprie, dar, pana in 2007, in vederea integrarii, institutia trebuie sa treaca in regim de societate comerciala.
Asta e ceea ce ne dorim si noi, mai multa independenta, sa luam singuri deciziile ca sa avem o activitate mai eficienta", ne-a explicat Calin Mircea, director al Institutului de Cercetare-dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor (INCERC).
Proiectele pe care se gandesc sa le dezvolte cercetatorii de la INCERC se refera la pericolele reprezentate de terorism si la dezvoltarea unor tehnologii pentru cladiri rezistente la o anumita tarie a exploziei.
Dificultatea majora intampinata de un institut pentru a obtine proiecte in exterior consta in decalajul de dotari. „Vrem sa facem un proiect pentru a obtine bani ca sa reabilitam o cladire de trei niveluri, de 1500 mp. E nevoie de modernizare, deoarece, pentru oamenii din cercetare, nu numai banii sunt un impediment. Lipsa de echipamente este cea mai mare problema.
Astfel, 15-20% din valoarea unui proiect se consuma pe deplasari in strainatate, pentru a avea acces la tehnologia pe care nu o avem noi aici", spune Mircea Bogdan, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare (INCDTIM).
Fondurile vin din proiecte cu bani de la buget, obtinute prin concursuri, dar si din surse extrabugetare: comenzi de analize, servicii sau consultanta. In prezent, 80% din fonduri vin pent