(Foto: Gazeta de Cluj)
Cluj-Napoca este un oras in care se pot intalni contraste izbitoare.
Astfel, in centrul cartierului Marasti, in spatele unei Bibliotecii judetene "Octavian Goga" - care adaposteste si Centrul Public de Informare NATO - si alaturi de un centru de afaceri ultramodern - una din putinele cladiri de birouri clasa A din oras - se intalnesc privelisi care concureaza cu imaginea unei gropi de gunoi.
La numai 100 de metri de respectivele institutii -gunoi, case din chirpici si toalete turcesti. O atmosfera demna de rampa de gunoi de la Pata Rat. Atata tot ca se afla la nici 10 minute de mers pe jos de centrul Clujului.
Blocuri vs cocioabe
Putina lume stie ca intr-o zona relativ centrala a orasului Cluj-Napoca, mai precis pe strada Coastei, in spatele strazii Dorobantilor, se afla mai multe maghernite in care oamenii traiesc in conditii mizere, fara apa potabila sau canalizare.
Lipsa acestor utilitati face ca zona sa fie o adevarata bomba ecologica, fiind un pericol atat pentru sanatatea locuitorilor de pe "Coastei", cat si pentru locuitorii din blocurile vecine, de pe "Dorobantilor". Acestia din urma se plang de mizeria si de galagia pe care locuitorii de pe strada Coastei le provoaca.
Licitatia ghicitoare
Primaria Cluj-Napoca a gasit solutia salvatoare de reabilitare a zonei. Municipalitatea a hotarat demolarea cociabelor si construirea de blocuri, cei care locuiesc aici in momentul de fata urmand a fi mutati in alte locatii. Astfel, primaria a organizat o licitatie pentru concesionarea terenului in suprafata de 5.000 mp.
La respectiva licitatie s-au prezentat doua firme, SC Napoca SA si SC Tomsa SRL, cunoscuta sub numele de Tom Haus Constructii. In urma licitatiei, a doua firma