"Lipsa credintei si instrainarea de Dumnezeu il fac pe om sa-si piarda identitatea."
Sa Pasim Cu Dreptul In Noul An! Si cand e vorba de sanatate,
paza buna trece primejdia rea.
Dr. Doru Laza
Primejdia Rea
La modul general, acest proverb romanesc, prin formularea lui, este o invitatie la reconsiderarea, reevaluarea si asimilarea conceptiei de preventie a raului. Sau, in termenii gandirii cristice, proverbul este o invitatie la reconsiderarea stilului de viata. Referindu-ne la cei doi termeni ai sai, "paza buna" si "primejdia rea", fiecare este purtatorul unui mesaj cu conotatii speciale pentru viata noastra. Sa incepem cu ultimul termen al proverbului, "primejdia rea".
Desi este un pleonasm, primejdia neputand fi decat rea, in context, asocierea celor doua cuvinte reflecta un posibil risc vital, la care te expui atunci cand ignori anumite sfaturi ce se constituie intr-o veritabila paza buna, salvatoare. Omul stie astazi o multime de lucruri, dezvaluite prin achizitiile stiintei, dar il ignora pe cel mai important dintre ele, si anume: nu stie cum sa-si traiasca viata, si asa scurta. Dovada? Cortegiul funest al bolilor cronice degenerative care schilodesc fiinta umana.
Civilizatia, cu tehnicizarea si computerizarea excesiva, au facut incontestabile servicii vietii, la care azi cu greu am putea renunta; dar in acelasi timp, au facut si redutabile deservicii. Intre acestea, schimbarea modului de alimentatie, sedentarismul, stresul, poluarea si instrainarea de natura si de Dumnezeu reprezinta factori cu multiple consecinte negative asupra starii de sanatate. In continuare, voi prezenta, succint, o paleta a primejdiilor care fac parte din stilul de viata contemporan (modernist) al omului si care pot sa-i altereze profund sanatatea.
Dieta alimentara
Trasaturile dominante, definitorii, ale alim