Prima saptamana din 2006 nu a fost favorabila monedei nationale care a inregistrat o depreciere de 0,13% fata de sfarsitul anului trecut. Scaderea este o consecinta a cererii mari de valuta datorata importurilor facute in noiembrie si decembrie. Aceasta a facut ca interventia de joi a BNR de pe piata monetara, cand a atras de la bancile comerciale 2,5 miliarde lei, ceea ce a reprezentat circa 60% din totalul ofertelor, in depozite la o luna cu o dobanda de 7,50%/an, sa nu mai aiba efectul de apreciere a leului cu care ne obisnuisem in ultima parte a anului trecut.
Euro a inceput anul cu un curs mediu de 3,6765 lei pentru ca vineri sa urce la 3,6821 lei, pe o piata unde a fost testat, dupa circa doua luni, chiar si pragul de 3,69 lei.
Dolarul a avut o evolutie depreciativa, cursul sau coborand fata de finele lui 2005 cu 2,1%. El a inceput saptamana la 3,0930 lei si a incheiat-o la 3,0450 lei, dupa ce paritatea sa fata de euro a revenit la valori care se mai inregistrau la inceputul lui octombrie.
Majoritatea prognozelor privind evolutia de anul acesta a leului considera ca acesta va continua sa se aprecieze. Piata va fi insa mai volatila decat in 2005, in timp ce volumele de tranzactionare ar trebui sa creasca. Perioada de depreciere a leului fata de euro ar putea continua insa si pe parcursul acestei saptamani, avand in vedere cererile constante ale importatorilor, asa cum arata volumele constant mari ale tranzactiilor interbancare, de circa 500 milioane euro/zi.
Cresterea leului se va baza pe intrarile mari de valuta, care ar putea aduce cursul euro spre jumatatea anului la un nivel de 3,4 lei. Evolutia va fi urmarita indeaproape de BNR care nu poate lasa inca "libera" piata, avand in vedere adancirea deficitului extern. Daca interventiile pe segmentul valutar s-au rarit, in schimb cele pe piata monetara s-au inmultit.
Prima sapt