Romanii care calatoresc in afara granitelor tarii, indeosebi in zonele unde s-au depistat focare de gripa aviara, vor fi nevoiti sa respecte anumite reguli. Astfel, Ministerul Sanatati (MS) va solicita, in perioada imediat urmatoare, Directiei Generale a Vamilor realizarea unui "protocol privind regulile pe care cetatenii trebuie sa le respecte atunci cand calatoresc in afara tarii, in special in zonele unde s-au depistat focare de gripa aviara".
In acelasi timp, reprezentantii MS recomanda persoanelor care calatoresc in zonele in care s-au inregistrat cazuri de gripa aviara sa evite contactul cu pasarile domestice si cele salbatice si sa nu consume produse din carne de pasare, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea. Totodata, "este interzis persoanelor care calatoresc in afara granitelor sa scoata animale si pasari din tara sau sa le introduca in tara".
De asemenea, specialistii va recomanda sa separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat si sa nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat. Carnea prelucrata termic nu trebuie asezata pe aceeasi farfurie sau suprafata unde a stat inainte de preparare.
Galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70 de grade Celsius. Inainte de a manipula si prelucra termic ouale, spalati-le cu apa cu sapun, iar dupa aceea spalati-va pe maini. Nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic. Dupa manipularea pasarilor sau oualor crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele atent cu apa si sapun. In acelasi timp, sp