In Monitorul Oficial au fost publicate inca de anul trecut 218 reglementari de toate tipurile - legi, ordonante, hotarari ale guvernului sau ordine ale ministerelor -, care insa urmeaza sa intre in vigoare in cursul acestui an.
In general, aceste acte normative presupun o anumita dificultate in ceea ce priveste aplicarea lor si de aceea necesita o perioada de pregatire atat din partea organismelor statului care au sarcina sa le aplice, cat si din partea cetatenilor care au nevoie de timp pentru a se organiza in vederea respectarii unor astfel de normative.
Cele mai multe reglementari amanate fac parte din domeniul protectiei consumatorului. Comerciantii trebuie sa-si adapteze uneori chiar si productia pentru a fi in legalitate, si de aceea aplicarea lor imediata este, de cele mai multe ori, imposibila. Diferite reglementari in domeniul financiar-contabil presupun, in general, anumite perioade pentru ca agentii economici sa se poata conforma.
Anumite legi aduc concepte in premiera si necesita o perioada de acomodare inainte de intrarea in vigoare. Din aceasta categorie fac parte, de exemplu, Legea uceniciei la locul de munca sau dispozitiile noului Cod Penal referitoare la raspunderea penala a persoanei juridice.
Unele legi, cum ar fi cea a pensiilor private sau Codul Penal, au fost chiar modificate dupa publicarea in Monitorul Oficial si inainte de data preconizata a intrarii in vigoare.
In continuare, vom aborda cateva acte normative mai importante care au fost adoptate anul trecut sau chiar in 2004 si urmeaza sa intre in vigoare in cursul acestui an.
Igiena alimentara intra in vigoare
Protectia consumatorilor se afla in top in privinta legilor pregatite deja de anul trecut, care urmeaza sa intre in vigoare anul acesta. HG nr. 924 din 11 august 2005 privind aprobarea Regulilor generale pentr