"BUNICII" CU STIL A imbinat sonoritatile lautaresti romanesti cu cele orientale, deschizand istoria moderna a manelelor, capitolul Azur. Nelu Vlad a inceput sa cante dintr-o gluma.
Trebuia sa ajunga laborant chimist, si apoi a intrat la Academia de Militie. Scandalul unei intreruperi de sarcina a unei rude s-a lasat cu trimiterea la vatra a tanarului de 26 de ani. In primul week-end, la o nunta, Nelu Vlad a glumit ca el poate sa cante mai bine decat artistul care trebuia sa anime distractia, dar nu prea reusea. A doua zi, din banii stransi intr-un an la Academie, din prime si bursa, Nelu Vlad s-a apucat sa-si cumpere instrumente si si-a anuntat sotia ca el isi va intretine familia cantand la nunti. A studiat singur si a cautat sa-si injghebeze un repertoriu cat mai repede, pentru ca in valtoarea evenimentelor tanarul se angajase ca va canta la o nunta peste numai o saptamana. Nelu Vlad s-a apucat sa-si caute si colegi de trupa.
CASETA LUâ COSTEL. In 1981, formatia Azur a fost angajata intr-un restaurant, iar viata lui Nelu Vlad se impartea intre slujba - era gestionar la un institut de cercetari - , reprezentatiile de fiecare seara din timpul saptamanii si noptile de sambata si duminica, la nunti. In plus, se ocupa de repertoriul trupei, in majoritate piese scrise de el sau prelucrari ale unor melodii din folclorul balcanic. Manelele lui Nelu Vlad se apropie mai mult de muzica lautareasca, dar orga si chitara electrica, precum si impletirea ritmurilor balcanice, au deschis calea genului care va fi dansat dupa â90.
Restaurantul Rubin a inceput sa fie frecventat de puternicii Brailei, iar o masa nu se putea gasi intr-o seara in care canta Azur decat cu programare. Costel, din comuna galateana Corod, un tanar negustor de casete prin targurile tarii, a auzit de Azur de la Braila si a venit intr-o seara dornic sa-i asculte pe acestia. I-a rugat sa-l